June 10, 2010

airCOND or airFRESH?

Assalamualaikum...alhmdulillah..
Allah msih beri ksihatan yg baik utk kita....
jika dbndingkn dgn org lain, yg Allah duga mereka dgn kesakitan..
tp sbenarnya..itu jua adalh spy kita lebih dekat dn lebih mengingatiNya....
mest ade hikmah di sebaliknya kn?..insyaAllah...

Oleh itu..utk perkongsian kali ini, ana dpt dr blog seseorg...perkongsian ilmu itu bguskn? hee..dn kali ni kte kongsi cket psl kereta...ha...mest rmai yg xthu..n mesti nk tahu..ye x?...ok kalau mcm tu...ape kate teruskn bace artikel dibwh..

semoga dpt manfaat dn kongsilah dgn yg lain jg..insyaAllah..


Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen - ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika diparkir di kawasan bebumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan....dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini dari berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut daripada badan. ianya akan berkumpul di dalam organ-organ penting badan manusia dan akan mengakibatkan kanser.

take care=)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...